Fridhems pensionat

Om man planerar en resa till Gotland, och vill bo i historisk miljö, finns det inget pensionat med finare anor än Fridhems pensionat strax utanför Visby. Huvudbyggnaden ligger precis intill havet, och man har nära till en lång stenstrand som passar utmärkt för promenader.

Pensionatet har en historia som sträcker sig tillbaka till år 1862, då villan som utgör huvudbyggnaden byggdes som sommarhem åt prinsessan Eugénie. Prinsessan, som var dotter till kung Oscar I och drottning Joséphine, drabbades av en sjukdom i unga år, och hon rekommenderades av sin läkare att vistas på Gotland om somrarna, för att luften där var mer syrerik. Prinsessans närvaro och hennes välgörenhetsarbete (bland annat att anlägga ett barnhem på mark intill Fridhem) gjorde Fridhem till ett socialt och humanitärt centrum under den andra halvan av 1800-talet.

Det är dessa anor som Fridhem lever på än idag. Numera drivs ett pensionat i byggnaden, och man kan därför under en tid leva och bo så som prinsessan Eugénie gjorde – många av hennes saker finns till och med kvar i huset. Det finns 18 rum i huvudbyggnaden, men på pensionatets marker finns även flera mindre byggnader som erbjuder andra boendeformer. Man kan till exempel bo enklare i den stuga som kallas Bostället, ta in som grupp i Fridtorpet (perfekt om man ska anordna konferens) eller bo pittoreskt i en av de två småstugorna med eget pentry, WC och dusch. Stugorna och Fridtorpet är utrustade för att man ska kunna bo helt självständigt – i Fridtorpet finns till exempel eget kök och matsal. Bor man däremot på Bostället äter man frukost uppe i huvudbyggnaden, eller Villan som den också kallas.

Genom att bo på Fridhems pensionat kan man få det bästa av två världar – lugnet och närheten till naturen, samtidigt som man har nära in till Visby och allt vad det erbjuder i form av caféer, shopping och tillgång till matvaruaffärer, apotek, tandläkare och allt annat man kan behöva under en längre resa.