Kolarbyn, Sveriges mest primitiva vandrarhem

 

Normala saker som vatten och elektricitet står inte att finna i Kolarbyn utan hit kommer man för att njuta att tystnad, vildmark och skogsupplevelser. Här somnar man framför en sprakande elstad och vaknar till fåglarnas kvitter.

Boendet består av tolv kolarkojor som står mitt i granskogen. Varje koja har två britsar på vilka det ligger uppblåsbart liggunderlag och fårskinnsfällar. Gästerna hugger själva sin ved med vilka de tänder kaminen i kojan. Lunch och middag tillagas av gästerna själva vid en av grillplatserna medan en ekologisk frukost serveras med självservice.

I Kolarbyn finns utedass men ingen dusch. Dock finns det en fin sjö att ta ett dopp i, en bäck att borsta tänderna i och man kan boka den flytande bastun.

Kolarbyn är byggd i naturmaterial och man undviker kemikalier och gifter. Det önskas att de som besöker byn också anpassar sig till detta. Som gäst i Kolarbyn bidrar man också till att bevara kolartraditionerna och en del av intäkterna går till att bevara natur och kulturvärden.

Kolarbyn erbjuder en rad aktiviteter, till exempel:

  • Vildmarksritt
  • Vandring
  • Älgsafari
  • Bäversafari
  • Fiske

Vill man inte följa med på en ledarledd aktivitet kan man istället hyra en kanot, roddbåt eller den flytande bastun.