Pensionat- eller Hotell ?

Upptäck Sverige! Många drömmer sig bort till varmare breddgrader och köper sista minuten resor till både höger och vänster. Stanna upp en stund, föreställ dig att du sveper runt en filt om axlarna och sjunker ner i en stor fåtölj – för att se lågorna brinna ner i en öppen spis – i rummet på ett mysigt pensionat. Utanför fönstret har höstfärgerna precis börjat skymta i gult, rött och orange. Visst låter det skönt? Fast vad är egentligen skillnaden mellan att bo på ett pensionat eller ett hotell? Ja, bägge alternativen innebär förstås ett boende, men det är oftast skillnader i geografisk placering och vad som ingår i priset. Mer om detta i nästa stycke.

Skillnad på Pensionat och Hotell

Största skillnaden mellan pensionat och hotell brukar vara serviceutbudet. I regel innebär ett boende på pensionat – en enklare form av boende i jämförelse med ett hotell. En enklare form av boende kan innebära – att gemensamma utrymmen delas med övriga boenden på samma pensionat – så som matsal, hygienutrymmen och trädgård. Pensionaten brukar geografiskt vara placerade mer mot landet, havet och naturen. En av fördelarna med att bo på pensionat är närheten till natur, socialisering och en gemytlig samvaro genom olika aktiviteter. Priset för ett boende på pensionat är i regel billigare än att bo på hotell. Går att finna boende på pensionat för 350-500 kr för en helpension och med vackert läge. I regel är även utbudet av rum betydlig färre på ett pensionat än på ett hotell. Var ute i god tid om du vill bo på ett specifikt pensionat.

Hotell brukar kunna erbjuda en pampig frukost buffé, olika typer av rum och servicebudet är betydligt större än på ett pensionat. Geografiskt finns hotellen i anslutning till städer, berömda turistorter, skid- eller badorter. Investeringarna till fastigheter som kan bli hotell eller pensionat kan göras av privatpersoner som söker god avkastning i fastigheter – på tessin finns ett stort utbud av olika fastighetsprojekt att investera pengar i. Är man osäker på fastighetsbranschens eventuella risker i jämförelse med aktier – läs denna [artikel: https://www.di.se/nyheter/banbrytande-studien-fastigheter-battre-investering-an-aktier/ och begrunda]. En sak är i alla fall säker oavsett var eller hur du placerar investeringar. Priset att bo på hotell i jämförelse med pensionat kan vara dubbelt så dyrt för en barnfamilj. Tåls att tänkas på, nästa gång du står inför valet hotell eller pensionat.

Familjeägda pensionat

Relativt ofta är pensionaten familjeägda företag. Emedan hotell kan ägas av hotellkedjor eller enskilda privatpersoner. Faktum är att ett Sveriges äldsta och idag drivande pensionat fortfarande är familjeägt – Alebo Pensionat i Halland. Lockar tanken på att prova en semester på pensionat? Sverige har otaliga gamla, charmiga och vackra pensionat från norr till söder. En nätsökning kommer ge dig ett stort utbud av pensionat – vilket som passar bäst väljer du själv.