Torpa Pensionat med anor sedan 1800-talet

 

Det hela tog sin början på 1800-talet då här fanns en gård vid namn Johannislund. Exakt när den bytte namn till Torpa står inte skrivet men i slutet av 1800-talet köptes gården av Herman Lagercrantz som var löjtnant och överste i Frälsningsarmén. Det resulterade i att arméns grundare, General William Booth, ofta sågs som gäst och enligt noteringar bodde han i det rum som dag har nummer 17.

Gården har sett en rad olika ägare, bland andra norska adelsdamen Alette Wedel-Jarlsberg som sägs ha varit Oscar II:s älskarinna, dock utan belägg. Varför ingen stannat speciellt länge vet man inte idag men den som verkligen satte pensionatet på kartan och som lockade kända gäster som Sigge Fürst och Wilhelm Moberg var Märta Wandell som var en av ägarna. Märta tog över pensionatet år 1943 och drev det fram till sin död 993, till en början tillsammans med maken Emil Fritjof Kasimir men de skildes åt, därefter ensam fram till att hon gifte om sig med Hans Troberg. Hans satte sin prägel på pensionatet genom att vara mycket noggrann och bland annat lät han stryka gästernas örngott själv då han inte lät sig nöja med tvätteriets mangling.

Under gårdens storhetstid levdes här klassiskt pensionatsliv med god mat och långvariga gäster. Södertälje var en uppskattad badort med en mängd pensionat. Idag finns bara Johannislund/Torpa kvar. Här bodde man bra, tog promenader till Tälje Havfsbad och njöt i bersån av kaffe och utsikt över viken innan man bytte om till middagen som serverades i matsalen där alla gäster hade sina bestämda platser.

Idag finns fler bekvämligheter än förr, till exempel toalett och dusch för alla gäster. Förr fanns i hela huset tre toaletter och ett badrum. Badrummet delade värdparet med de kvinnliga gästerna medan de manliga gästerna fick klara sig med duschen i pannrummet.