Hundpensionat

Det är inte bara vi människor som behöver någonstans att övernatta när vi är på resande fot. Även djur kan behöva hysa in sig någonstans när matte och husse är borta, sjuka eller av någon anledningen inte kan ta hand om dem under en kortare period. Ett hundpensionat är alltså ett hotell där hundar tas omhand tillfälligt. Där sover och äter de samt får sina behov tillfredsställda genom promenader med pensionatets anställda som rastar dem.

Starta ett hundpensionat

Att starta upp ett hundpensionat är lite som att starta upp en kennel, förutom att du inte föder upp nya kullar. Ett pensionat kan till och med vara mer krävande eftersom dit kommer många olika hundar med olika beteenden som du inte kan reglera själv. Sedan kommer vi till det här med plats. Det bästa hundpensionatet finns på en gård utan tvekan. Där kan du ha plats att göra stora rastgårdar, du har skogen inpå knuten att gå långpromenader i och naturen i övrigt gör gott för både hundar och anställda.

Du måste även inreda med omsorg både för dig och hundarna. Hundarnas rum kanske inte behöver lyxiga badrum men det kan ändå vara bra med speglar och någon form av tvättinrättning från till exempel smarta företaget Rörfokus som specialiserar sig på badrumsmaterial och annat. När hunden kommer in från en lerig promenad kan det vara bra att det finns plats för snabbrengöring.

Vad kostar det?

Att hysa in sin hund på ett hundpensionat på helpension kostar givetvis en slant men kostnadsspannet är ändå relativt brett om man jämför olika ställen. Om du bor i Stockholm eller en storstadsregion kan du räkna med att betala mer per natt än om du kommer från exempelvis Grums, Avesta eller Ockelbo. Förvisso kan det nog finnas några gömda pärlor ute i skogarna i dessa trakter också som man möjligtvis inte kände till.

Priset per natt på ett hundpensionat ligger i allmänhet runt 400 kronor för en vuxen hund och lite mer för en valp som kräver mer. Sedan tillkommer extrakostnader om du vill att din hund ska ha en egen rastgård med eget rum. Tro det eller ej, men man kan även boka lyxsvit åt sin vovve för den kräsna sorten. Det finns även möjlighet att enbart lämna bort hunden över dagen om man ska på något evenemang eller är upptagen på annat sätt.

Hur många måltider och promenader din hund ska ha avgör också priset samt om man vill att de ska kunna släppas ut i rastgård med andra hundar för att leka av sig. Vissa hundar kanske även är allergiska mot något och måste ha specialkost och då kan man få betala extra för det. Kort sagt är en pensionatvistelse för en hund ett skräddarsytt äventyr som ägaren betalar för och bestämmer.

Vissa pensionat erbjuder givetvis inte samma standard och lyxtillval som andra ställen så det gäller att titta runt för dig som hundägare och hamna rätt. Sedan gäller det även att veta om din hund trivs eller inte i händerna på okända människor och nära okända hundar. En bråkig hund kanske kostar dig mer i slutändan.