Vandrarhem, i svenskarnas hjärtan sedan 1933

 

Att bo på vandrarhem är en ekonomisk och smidig lösning och behöver inte alls betyda att man bor på ett dåligt ställe. Tvärtom! Vissa vandrarhem är oerhört charmiga och ombonade medan andra är väldigt enkla. Idag finns det till och med vandrarhem som satsar på design. På denna typ av boende kan man ofta välja om man vill bo i privat rum eller i sovsal, det vill säga tillsammans med andra och man finner dusch och toalett i korridoren och ofta ett kök där man kan tillaga sin mat. Önskar man det lite mer bekvämt kan man köpa till sängkläder (vilket man annars tar med själv), frukost, städning med mera.

Från början vara vandrarhemmet en plats där vandrande och cyklande ungdomar och barnfamiljer kunde finna boende till hyfsad peng. Idag har vandrarhemmen utökat sin service men grundtanken är densamma, även om det går precis lika bra att anlända med bil eller annat transportmedel.

Svenska Turistföreningen öppnade Sveriges första vandrarhem i Gränna år 1933 och det sägs att man betalade 50 öre per natt om man medtog egna lakan. Samma förening har idag över 320 vandrarhem spridda runtom i hela landet.