Pensionat Strandgården

I skånska Mölle, en bit ifrån Helsingborg, ligger detta gamla pensionat som under sina dagar varit både boningshus, pensionat, konvalescenshem, rehabiliteringshem och åter igen pensionat. Pensionatet ligger mindre än en kilometer från Mölle centrum och har 12 rum.

Idag drivs Pensionat Strandgården av Tina och Christer Paulsson och deras vision är att gästerna ska få en gammaldags pensionatkänsla med atmosfär och de menar att ett pensionat ska vara hotellets sociala, avslappnade och glada lillebrorsa. Passionen är att få gästerna att känna sig hemma och avslappnade för att verkligen kunna njuta av semestern.

Historia

Husets historia är lång och pensionatet öppnades under 1910-talet vilket gör att interiören är gammaldags och i många fall behöver specialbeställas om det ska renoveras. Framför allt är innerdörrar i glas något som bör specialbeställas och tillverkas för hand för att passa in i gamla hus, men det kan även gälla andra typer av dörrar och speciallösningar.

Mölle var redan under 1800-talet en semesterort och 1845 avtalade en värdshusvärd en båtlinje med ett danskt rederi så att det kunde komma danska turister till den lilla byn. På 1850-talet var det både svenska och danska kungligheter som hade lite semester i Mölle och på 1890-talet blev det en av Sveriges första badorter. 1907 stannade den tyske kejsaren Vilhelm II till med sin yacht vilket fick turismen att verkligen strömma till.

Redan 1885 invigdes Skåne-Hallands järnväg och med den kunde man ta sig ända fram till Höganäs för att med häst och vagn ta sig sista biten till Mölle. 1907 var året som Sverige fick sin första reguljära busslinje, och javisst, den gick mellan Höganäs och Mölle och kunde ta tio personer åt gången i bussen. Bussarna hade dock för lite kapacitet för att möta behovet, så tre år senare, 1910, invigdes Möllebanan, en järnväg. Nu kunde badturisterna åka ännu smidigare. Det gick till och med direkttåg mellan Berlin och Mölle. Efter andra världskriget hade semestervanorna ändrats bland folk och dagsutflykter blev vanligare. Guldåldern var över, trots stora försök lyckades man inte blåsa liv i turismen på samma sätt som före kriget.

Synden i Mölle

Det var väldigt många tyska och danska turister som kom till Mölle, och nere i Tyskland badade både män och kvinnor tillsammans, något som inte gjordes eller sågs med blida ögon i Sverige. Tyskarna tog med sig traditionen med gemensamhetsbad, vilket skedde på en strand straxt utanför byn. Här badade alla tillsammans, men med badkläder. Detta väckte sensation och folk nästan vallfärdade dit för att se och låta sig förfasas över spektaklet, eller bada gemensamt själva. Bilder togs och vykort spreds på män och kvinnor som badade tillsammans i havet.

Idag är den lilla byn en väldigt idyllisk plats med vackra och spektakulära hus och närheten till naturområdet Kullen och Kullens Fyr gör platsen väl värd ett besök. Pensionat Strandgården är ett trevligt boende under tiden du spenderar ett par dagar i natursköna Skåne. Vackra rum och bra mat, kan det bli bättre?