Kända svenska pensionat och vandrarhem

För den som reser runt i Sverige och inte vill bo på hotell finns det flera kända svenska pensionat och vandrarhem att välja mmellan. Att bo på ett lyxigt hotell kan vara dyrt men god kvalité behöver inte leda till inkasso för att rummet kostade skjortan utan pensionat och vandrarhem av riktigt god kvalité kan vara ett mycket bra alternativ. Här är några av våra favoriter runt om i Sverige.

Hotell Järvsöbaden

Det anrika gästgiveriet ska ha varit i bruk sedan 1500-talet. Som gäst i dag deltar du således i en långtgående tradition. Och historia är något som har betydelse här. Kända gäster som har besökt och bott på hotellet har fått rum uppkallade efter sig. Så gick det till när ett av rummen fick namnet Astrid Lindgren.

Samueldals Pensionat

I Dalarna ligger Samueldals pensionat som från början på 1700-talet var ett sommarhus men nu är ett pensionat med nio rum. Pensionatet drivs av en familj vilket gör det extra hemtrevligt. För den som gillar att golfa är det perfekt eftersom det ligger nära en golfbana.

Gula Hörnan

På Gotland finns det många trevliga vandrarhem och pensionat. Ett av dessa är Gula Hörnan, som ligger vid hamnen i Ronehamn. Sedan början på 1900-talet har pensionatet tagit emot gäster. Idag drivs pensionatet av en familj som försöker få verksamheten så ekologiskt hållbar som möjligt. Bland annat har de lyckats att göra pensionatets restaurang självförsörjande på råvaror från sin egen trädgård.

Slipens Hotell och Pensionat

Ett av Sveriges mest kända pensionat är Slipens. Många är de som har sett SVT:s serie Salön, i vilken detta pensionat figurerar.

Nyrups Naturhotell

I Skånes skogar hittas detta unika Nyrups Naturhotell. Här får besökaren sova i en yllehydda som är avsedd för två personer. En annorlunda upplevelse som bör provas på – ett sätt att testa att bo nära eller till och med i naturen på riktigt. Men också bekvämt.

Gällnö Hotell och Vandrarhem

Gällnö Hotell och Vandrarhem ligger i Stockholms skärgård på ön Gällnö. Perfekt för den som bara vill åka iväg under en helg men ändå komma bort från Stockholm. Det tar 90 minuter att ta sig från centrala Stockholm till Gällnö – ändå känns det som att vandrarhemmet är mycket längre bort eftersom det ger gästerna en chans att komma till ro och njuta av hav och natur.

Solvikens Pensionat

I Småland, på ön Somra söder om Växjö, ligger Solvikens Pensionat. När huset byggdes runt 1900-talet var det egentligen tänkt att vara en tillflykt för kvinnor som blivit misshandlade där de kunde återhämta sig. Men detta skedde faktiskt aldrig och i dag är byggnaden istället ett populärt pensionat. Plus i kanten är även den loppis som inhyses i en bod som tillhör pensionatet. Perfekt ställe att hitta en unik souvenir att ta hem.