Alla som bor i Sverige har nog någon gång, en mörk och kall vinterdag, drömt sig bort och föreställt sig hur det skulle vara att bo och arbeta i Spanien eller någon annan varm och solig plats. Flera svenskar har också gjort slag i saken, genom att öppna ett pensionat i Spanien.
Det gjorde till exempel Lena Falk, som tidigare arbetade som förskolechef men som tog med sig sin son och sonens flickvän till södra Spanien för att starta ett pensionat tillsammans. Sonen, David, är kock, och har ansvar för matlagningen på pensionatet. De tre serverar frukost och middag till sina gäster alla dagar i veckan, utom middagen på söndagar, så det är ett omfattande arbete. Tillsammans delar Lena och Caroline på alla andra uppgifter, som att städa, svara på mail, sköta bokningar och ordna ekonomin. De har döpt pensionatet till Casa Caleda, vilket är en kombination av de två första bokstäverna i delägarnas namn.
Redan år 2000 gjorde familjen Malmborg detsamma, då de tog över det redan existerande pensionatet Hostal Marbella i Fuengirola. De har en dotter som då var två år, och målet var att hon skulle bli tvåspråkig och att familjen skulle integreras helt i det spanska samhället.
Om du har blivit inspirerad av berättelser som Leif och Åsas eller Lena, David och Carolines, och skulle vilja göra samma sak som dem, är en bra början att efterforska vilka fastigheter som finns till salu i det område i Spanien (eller något annat land) där man skulle vilja slå sig ner. Detta eftersom fastigheten skapar förutsättningarna för pensionatets verksamhet, som hur många rum man kommer att ha, om det finns möjlighet att ha restaurang i pensionatet och var man själv ska bo. På https://www.mowido.se/ hittar du fastigheter i Spanien, Frankrike, Italien och en rad andra länder, i olika storlekar och prisklasser. Det kan vara ett ställe lika bra som något att börja leta efter det perfekta pensionatet i solen.
I större städer, som Madrid, är traditionella pensionat mer sällsynta. Det närmaste man kan komma är oftast det som kallas ”hostel”, där man bor i ett rum (ett eget eller tillsammans med andra resenärer) och delar gemensamma utrymmen som kök och tv-rum. Även om frukost, lunch och middag inte ingår, kan man med andra ord ändå äta alla måltider på hostelet, precis som på ett pensionat – man får bara laga maten själv.